Jak czytać etykiety produktów?


Podczas robienia zakupów bardzo często nieświadomie dokonujemy wyborów - kupujemy produkty znane, niekoniecznie z najlepszym składem. Warto poświęcić nieco więcej czasu na przeanalizowanie etykiety i wybranie zdrowszej dla nas opcji.

jak czytać etykiety produktów?

Podczas robienia zakupów warto zwracać uwagę na etykiety, ponieważ zawierają one źródło ciekawych (i nieraz przerażających) informacji. Wykaz składników, informacje o wartości odżywczej produktu, składniki alergenne oraz informacja o zawartości tzw. E składników. Etykiety muszą być napisane w czytelny oraz jasny do odczytania sposób. Nie mogą wprowadzać w błąd kupującego. Wiedza o tym, jak prawidłowo odczytywać informacje zawarte na etykietach, niesie za sobą korzyści związane ze świadomością prawidłowego odżywiania.

Zawartość etykiet

    Wykaz składników:

  • Zawiera surowce z jakich produkt został wytworzony.
  • Kolejność wymienionych składników wskazuje na ich zawartość w produkcie.
  • Wykaz składników obejmuje wszystkie składniki produktu spożywczego (są przedstawione w malejącej kolejności ich masy).

    Informacja o wartości odżywczej produktu

  • Obejmuje – wartość energetyczną, tłuszcz, kwasy tłuszczowe nienasycone, węglowodany, cukry, białka oraz sól. Jest wyrażana na 100 g lub 100 ml produktu (czasami jest również wydzielony podział na porcję).

    Składniki alergenne (lub powodujące reakcje nietolerancji)

  • Zboża zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe.
  • Orzechy: migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia, Queensand.
  • Ponadto: seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin oraz mięczaki.

    Informacja o zawartości tzw. E składników:

  • Numer E jest kodem chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez Unię Europejską za bezpieczny i dozwolony do użycia. Warto zapamiętać zakres numerów, ewentualnie zapisać go w pamięci telefonu komórkowego i przy okazji robienia zakupów sprawdzić zawartość E składnikiem na etykiecie.

    Zakres numerów E składników:
  • 100-199 – barwniki
  • 200-299 – konserwanty
  • 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
  • 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
  • 500-599 – środki pomocnicze
  • 600-699 – wzmacniacze smaku
  • 900-999 – środki słodzące, nabłyszczające i inne
  • 1000-1999 – stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

Świadomość informacji na etykietach produktów, które codziennie spożywamy, jest ważna przy budowaniu zdrowej i racjonalnej diety. Ogólnodostępny dostęp do żywności wysokoprzetworzonej ma negatywny wpływ na nawyki żywieniowe oraz na organizm. Kierując się wygodą zapominamy, że przygotowanie pełnowartościowego posiłku nie musi zajmować godziny – istnieje wiele przepisów na smaczne potrawy oraz zdrowe przekąski. Dlatego warto przyswoić wiedzę dotycząca czytania etykiet i z większą świadomością kupować produkty żywieniowe.

 Przejdź do sklepu FERTINEA

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Nasi konsultanci odpowiedzą na Twoje pytania

* - pola wymagane