Zalety nienasyconych kwasów tłuszczowych


Wiele osób unika tłuszczy w swojej diecie. Niesłusznie. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Pełnią funkcję budulcową, pomagają przyswajać witaminy oraz chronią przed wieloma chorobami.

Zalety nienasyconych kwasów tłuszczowych

Tłuszcze często kojarzą się pejoratywnie - ze względu na wysoką kaloryczność wiele osób woli ich unikać w swojej diecie. Jest to niesłuszne podejście, ponieważ są one najbogatszym źródłem energii, pełnią funkcję budulcową, pomagają przyswajać witaminy oraz mogą uchronić przed wieloma chorobami. Mowa o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

Nienasycone kwasy tłuszczowe można podzielić na dwie grupy:

  • omega-3 – do której należą między innymi kwasy: DHA, EPA i ALA normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, hamują rozwój choroby niedokrwiennej i wieńcowej serca, działają przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, przeciwdepresyjnie, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, hamują rozwój cukrzycy typu II, chronią wzrok, przeciwdziałają otyłości oraz korzystnie wpływają na skórę (np. przy atopowym jej zapaleniu). 
  • omega-6 – do której należą: kwas linolowy (LA), kwas gammalinolenowy (GLA), kwas arachidonowy (AA, ARA). Kwas linolowy odgrywa ważną rolę w fizjologii skóry – zbyt niskie spożycie prowadzi do zgrubienia oraz do zwiększonej utraty wody z naskórka. Ponadto metabolity kwasu LA działają przeciwzapalnie.

Niestety istnieje dysproporcja w ich spożywaniu – kwasów omega-6 spożywamy prawie 20 razy więcej niż omega-3.

Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych:

Źródłem kwasów omega-3 są głównie: tłuste ryby morskie (łosoś atlantycki, makrela, śledź, szprot, sardynki), skorupiaki, algi, migdały, orzechy włoskie, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, lniany). Znajdziesz je również w Ferti Formula Oil.
Źródłem kwasów omega-6 są głównie: oleje roślinne – słonecznikowy, z pestek winogrona, kukurydziany, z nasion wiesiołka i ogórecznika, oliwa z oliwek.

Istnieje jeszcze kwas omega-9, należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak omega-3 i omega-6 reguluje stężenie „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podwyższaniu „dobrego”. Jego bogatym źródłem są: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy oraz olej sezamowy.

Czytaj więcej porad dotyczących diety: Dieta płodności - poradnik

 Przejdź do sklepu FERTINEA

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Nasi konsultanci odpowiedzą na Twoje pytania

* - pola wymagane