Dieta wegańska z suplementacją Fertinea
Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska warunkuje zdrowie i dobre samopoczucie przyszłej mamy oraz prawidłowy rozwój dziecka. Zobacz przykładowy jadłospis 2000kcal dla kobiety będącej na diecie wegańskiej, uzupełniony suplementami zestawu Fertinea.
Śniadanie: Pasta z ciecierzycy z grahamką i pomidorem
-
Hummus:
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 2-3 pomidory suszone
- 1 łyżka oleju z pomidorów i odrobina wody
- sól, pieprz
- 1-2 ząbki czosnku
-
Dodatkowo:
- pomidor
- grahamka
- FERTI FORMULA OIL
Ciecierzycę z puszki odsączamy z zalewy. Pomidory kroimy w kostkę i razem z ciecierzycą, łyżką oleju z zalewy, szczyptą pieprzu i czosnkiem blendujemy. Pomidora kroimy w plastry. Pastą smarujemy pieczywo i kładziemy na nie plastry pomidora.
II śniadanie: Malinowe smoothie
- 150 g mrożonych malin
- szklanka mleka sojowego
- mały banan
- FERTI POWDER
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dosypujemy FERTI POWDER i całość blendujemy.
Obiad: Kaszotto z pieczarkami, ciecierzycą i szpinakiem
- 50g kaszy gryczanej
- 1/2 puszka ciecierzycy
- garść pieczarek
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego/ kokosowego
- sól, pieprz i zioła do smaku
- FERTI VITAMINS TABS
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dobrze olej, wrzucamy cebulę. Dodajmy przeciśnięte ząbki czosnku i mieszamy. Dodajemy kaszę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie wlewamy trochę bulionu i ponownie mieszamy. Bulion dodajemy stopniowo, gdy kasza go wchłonie – wlewamy ponownie, cały czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pieczarki. Mieszamy i dusimy kaszę do miękkości. Na koniec dodajemy szpinak i ciecierzycę, dokładnie całość mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Podwieczorek: Pudding chia z truskawkami
- garść truskawek
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 puszki mleczka kokosowego 200 ml
- miód/ syrop klonowy
Mleczko kokosowe mieszamy z nasionami chia i wiórkami. Odstawiamy do lodówki na 2-3h. Truskawki blendujemy. Do smaku dodajemy syrop klonowy lub miód.
Kolacja: Tofucznica z warzywami
- 2 garście jarmużu
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- garść pieczarek
- garść czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- curry, wędzona papryka. sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- FERTI HERBAL BLEND
Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki, a po 5 minutach jarmuż. Wszystko razem podsmażamy przez 10-15 minut. W tym czasie kroimy pomidora, czosnek i oliwki. Pomidora można obrać ze skóry, jeśli komuś to przeszkadza, nie jest to jednak konieczne. Wcześniej wymienione składniki wrzucamy na patelnię, mieszamy i dodajemy tofu rozkruszając je w dłoniach. Doprawiamy curry, solą, pieprzem i wędzoną papryką, smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż tofu złapie smak przyprawy. Następnie przygotowujemy herbatę FERTI HERBAL BLEND i spożywamy wraz z posiłkiem.
*Zalecana suplementacja witaminy B12. W celu dobrania indywidualnej dawki należy skonsultować się ze specjalistą.