Jak czytać etykiety produktów?
Podczas robienia zakupów bardzo często nieświadomie dokonujemy wyborów - kupujemy produkty znane, niekoniecznie z najlepszym składem. Warto poświęcić nieco więcej czasu na przeanalizowanie etykiety i wybranie zdrowszej dla nas opcji.
Podczas robienia zakupów warto zwracać uwagę na etykiety, ponieważ zawierają one źródło ciekawych (i nieraz przerażających) informacji. Wykaz składników, informacje o wartości odżywczej produktu, składniki alergenne oraz informacja o zawartości tzw. E składników. Etykiety muszą być napisane w czytelny oraz jasny do odczytania sposób. Nie mogą wprowadzać w błąd kupującego. Wiedza o tym, jak prawidłowo odczytywać informacje zawarte na etykietach, niesie za sobą korzyści związane ze świadomością prawidłowego odżywiania.
Zawartość etykiet
- Zawiera surowce z jakich produkt został wytworzony.
- Kolejność wymienionych składników wskazuje na ich zawartość w produkcie.
- Wykaz składników obejmuje wszystkie składniki produktu spożywczego (są przedstawione w malejącej kolejności ich masy).
Informacja o wartości odżywczej produktu
- Obejmuje – wartość energetyczną, tłuszcz, kwasy tłuszczowe nienasycone, węglowodany, cukry, białka oraz sól.
Jest wyrażana na 100 g lub 100 ml produktu (czasami jest również wydzielony podział na porcję).
Składniki alergenne (lub powodujące reakcje nietolerancji)
- Zboża zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe.
- Orzechy: migdały, orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia, Queensand.
- Ponadto: seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, łubin oraz mięczaki.
Informacja o zawartości tzw. E składników:
- Numer E jest kodem chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez Unię Europejską za bezpieczny i dozwolony do użycia. Warto zapamiętać zakres numerów, ewentualnie zapisać go w pamięci telefonu komórkowego i przy okazji robienia zakupów sprawdzić zawartość E składnikiem na etykiecie. Zakres numerów E składników:
- 100-199 – barwniki
- 200-299 – konserwanty
- 300-399 – przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
- 400-499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
- 500-599 – środki pomocnicze
- 600-699 – wzmacniacze smaku
- 900-999 – środki słodzące, nabłyszczające i inne
- 1000-1999 – stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne
Wykaz składników:
Świadomość informacji na etykietach produktów, które codziennie spożywamy, jest ważna przy budowaniu zdrowej i racjonalnej diety. Ogólnodostępny dostęp do żywności wysokoprzetworzonej ma negatywny wpływ na nawyki żywieniowe oraz na organizm. Kierując się wygodą zapominamy, że przygotowanie pełnowartościowego posiłku nie musi zajmować godziny – istnieje wiele przepisów na smaczne potrawy oraz zdrowe przekąski. Dlatego warto przyswoić wiedzę dotycząca czytania etykiet i z większą świadomością kupować produkty żywieniowe.